Project Title: Kepentingan Pengekalan Bahasa Melayu

Course: TIX1002 (Introuction to Sociolinguistics)
Program: Bachelor of English Language and Linguistics
Faculty: Faculty of Languages and Linguistics
Project Coordinator: Dr Noor Aqsa Nabila Mat Isa, Dr. Azlin Zaiti Zainal

Projek yang dijalankan adalah untuk memberikan kesedaran kepada golongan yang kurang menggunakan Bahasa Malaysia  mengenai kepentingan pengekalan Bahasa Malaysia. Semasa kajian ini dijalankan, kami dapati bahawa golongan ini kurang mempunyai kesedaran tentang pengekalan bahasa ini. Terdapat segelintir golongan yang tidak menguasai Bahasa Malaysia dengan baik jadi kami telah menjalankan kajian dengan memberikan set soalan bagi mendapatkan keputusan mengenai masalah ini. Seterusnya kami telah mengambil inisiatif untuk menyelesaikan masalah ini seperti menyunting poster dan video bagi berkongsi maklumat dengan golongan ini di laman sosial seperti Instagram, Youtube dan WhatsApp.

2)Memberi kesedaran kepada masyarakat bahawa penggunaan Bahasa Malaysia dalam kehidupan seharian dengan lebih kerap amat penting.

3)Memikirkan tentang cara untuk menyelesaikan masalah ini

4)Memuat naik bahan-bahan media seperti poster dan reels di instagram dan satu video pendek di YouTube serta menghantar bahan-bahan tersebut di dalam WhatsApp, kepada masyarakat yang menjawab soal selidik kami untuk memberitahu mereka kepentingan pengekalan Bahasa Malaysia dan cara mengekalkannya .