Project Title: Kesan Buruk Penggunaan Manglish terhadap Bahasa Melayu dalam kalangan Pelajar Melayu Fakulti Bahasa dan Linguistik

Course: TIX2020 - Introduction to Sociolinguistics
Program: Bachelor of Arabic Language & Linguistics, Bachelor of Italy Language & Linguistics
Faculty: Faculty of Language and Linguistic
Project Coordinator: Mr. Tan Ken Siang

Projek SULAM yang kami jalankan bertajuk “Language Experiment”. Projek ini dijalankan bertujuan memartabatkan bahasa Melayu yang semakin dianggap enteng oleh masyarakat kini. Hal ini dapat dilihat dimana adanya masyarakat yang menggunakan percampuran kod dalam perbualan harian mereka sehingga menyebabkan mereka tidak boleh berbahasa baku dan turut menggunakan istilah bahasa Melayu yang salah. Ini dapat dilihat daripada hasil dapatan yang kami peroleh dari ‘google form’ yang diedarkan sebelum melaksanakan projek ini. Di dalam projek ini, kami memfokuskan kesan buruk bahasa Manglish iaitu percampuran dua bahasa, bahasa Melayu dan bahasa Inggeris terhadap bahasa Melayu. Oleh itu, projek ini dijalankan bagi memartabatkan bahasa Melayu serta memberikan kesedaran kepada masyarakat sasaran tentang kesan buruk bahasa Manglish terhadap bahasa Melayu.

1. Mengkaji penggunaan bahasa Manglish oleh pelajar kaum melayu di Fakulti Bahasa dan Linguistik.
  2. Meneliti kesan penggunaan bahasa Manglish terhadap bahasa Melayu.

Last Update: 01/12/2023