Project Title: Drama Sebagai Pendidikan Alternatif Khalayak Muda

Course: RIB3017 (Drama in Education)
Program: Bachelor in Performing Arts
Faculty:  Faculty of Creative Arts
Project Coordinator: Dr. Poon Chiew Hwa / Dr. Marlenny Binti Deenerwan

Pada semester ini saya mengambil kursus Drama dalam Pendidikan. Apakah Drama dalam Pendidikan? Drama dalam pendidikan atau sekadar drama merujuk kepada penggunaan drama iaitu sebagai alat pendidikan. Metodologi ini dikembangkan secara meluas dalam konteks Inggeris dan Australia. Bentuk drama ini paling banyak adalah sepuluh digunakan dalam konteks sekolah untuk menambah kurikulum. Ia boleh digunakan untuk belajar melalui pengalaman mengenai subjek apa pun. Lazimnya ia boleh digunakan untuk mempelajari mata pelajaran "dramatik" seperti sejarah, tetapi ia juga juga digunakan untuk belajar matematik. Di (D.I.E), penekanan adalah diproses meneroka pelbagai topik melalui konvensyen drama(teknik). Sebaliknya dengan drama sekolah konvensional, D.I.E. daripada sepuluh tidak bertujuan untuk membuat persembahan yang digilap untuk penonton. Sebaliknya, para guru atau fasilitator dari luar berusaha menawarkan D.I.E. "ruang selamat untuk mencipta makna melalui kepura-puraan" dalam pelajar proses kumpulan berpusat. Natijahnya, kita dapat melihat bahawa apabila kanak-kanak tidak dapat mengikuti cara pembelajaran konvensional, cara berlainan yang dapat membantu pelajar-pelajar golongan ini adalah ‘Drama dalam Pendidikan’. Jelaslah bahawa Drama dalam pendidikan ini mempunyai fungsi lain selain persembahan, tetapi ianya juga merupakan saluran dalam dunia pembangunan pendidikan di seluruh dunia.

Oleh itu, journal ini adalah untuk melihat sejauhmanakah pelajar Drama dapat pembelajaran, pengalaman dan pengajaran dalam kursus ini. Journal yang akan ditulis bermula minggu ke 7 akan direfleksikan mengenai beberapa perkara antaranya adalah:-

1. Apakah topik yang dipelajari pada hari ini?

2. Apakah aktiviti-aktiviti yang dijalankan?

3. Apakah tugasan yang diberikan kepada anda pada hari ini?

4. Apakah perkara baru mengenai kelas ini yang anda ketahui pada hari ini?

5. Berikan perkara baru mengenai kelas ini yang anda ketahui pada hari ini? refleksi anda terhadap aktiviti yang dilakukan pada hari ini.

i.     Adakah anda dapat melakukan aktiviti dengan baik? .

ii.    Apakah komen pensyarah terhadap anda?

iii.   Apakah kekuatan anda dalam aktiviti ini?

iv.   Apakah kelemahan anda dalam aktiviti ini?

v.    Apa yang perlu anda perbaiki untuk mencapai objektif aktiviti ini?

6. Nyatakan bagaimana topik pada minggu ini dapat dikaitkan dengan topik pada minggu lepas.

7. Nyatakan kemajuan diri anda pada minggu ini berbanding minggu lepas.

Video Aktiviti Kelas

Tayangan Persembahan Di Tadika