Project Title: JALINAN MASYARAKAT 2019 “WARISAN: KHAZANAH MELAYU PERAK”

Program: Akademi Pengajian Melayu
Faculty: Akademi Pengajian Melayu
Project Coordinator: Dr. Eizah Binti Mat Hussain / Dr. Noor Hasnoor Mohammad Nor / Dr. Rohaidah Harun / Dr. Mohammad Nazzri Ahmad / Encik Zamre Abu Hassan

Program Jalinan Masyarakat (JM) telah dilaksanakan di beberapa tempat sebelum ini, iaitu:
1- Jalinan Masyarakat di Kampung Cherok Paloh/ Kampung Ubai Kuantan, Pahang (2015) telah diadakan dengan kerjasama antara Pejabat Exco Kerajaan Pahang, Pejabat Penghulu Mukim Kuantan, Biro AADK Pahang dan JKKK Kampung Cherok Paloh, Pahang.
2- Program My Kampung My Future (NBOS) (2016) di Kampung Kundur Hulu anjuran Jabatan Pertanian Negeri Sembilan dengan kerjasama JKKK Kampung Kundur Hulu, dan Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya dan
3- Jalinan Masyarakat dengan program Majlis Perkahwinan Orang Asli di Hulu Langat anjuran Rimbunan Ilmu dengan kerjasama Akademi Pengajian Melayu.
4- Jalinan Masyarakat di Kampung Air Tawar, Besut, Terengganu Darul Iman dengan kerjasama JKKK Kampung Air Tawar dengan penglibatan peserta seramai 70 orang mahasiswa.

Program jalinan masyarakat diadakan dengan tujuan-tujuan berikut:
i. memupuk semangat kesukarelaan, kesediaan membantu dan sanggup berkorban dalam kalangan mahasiswa dan mahasiswi Akademi Pengajian Melayu.
ii. memberi peluang kepada mahasiswa dan mahasiswi untuk mempelajari, mengalami dan memahami budaya masyarakat dan
iii. memberi kesedaran tentang kepentingan sikap dan nilai sosial, kerja berpasukan dan kepimpinan.